Popülizm Neden Popüler?

Günümüz politikasına farklı bir bakış

Baris Nurlu
2 min readOct 30, 2020

Benjamin Moffitt’in kaleme aldığı Popülizmin Küresel Yükselişi, basit bir eleştiri olmanın çok ötesinde, popülizm tanımını felsefi bir yaklaşımla ele alıyor. 1860'lardan günüme dek tarihi boyutunu akademik bir dille okuduğumuz popülizmin güncelde hangi sorunlara yanıt aradığını ve hangi sorunlara yol açtığını anlatan Moffitt, kitabında, özellikle siyasi üslup konusuna hatırı sayılır bir alan ayırıyor.

Popülizm terimini sadece bağlamsal anlamda okumuyoruz kitapta. Liderlik, medya, halk, kriz ve demokrasi çerçevesinde tartışmalara da yer veriyor. Liderlerin, özellikle de siyasi liderlerin neden ve nasıl popülizme pay verdiği, medyanın rolü ile birlikte irdelendiğinde günümüz haberlerini okumak farklı bir boyuta kavuşuyor. Hemen her bireyi birinci derece ilgilendiren kriz konusunu popülist liderlerin ele alışı, en basitinden kriz doğal mı gerçekleşiyor yoksa yapay mı oluşturuluyor sorunusu akıllara getiriyor. Son bölümde ise popülizm kavramının geleceğini sorguluyor yazar.

Popülizm, her birimizin güncel hayatta sıklıkta duyduğu ve yer yer kullandığı bir terim olmasına rağmen, bilgimizin limitlerini de kitabı okudukça keşfediyoruz. Basitleştirme, kutuplaştırma, duygusallaştırma, çatışma gibi taktiklerle, medyayı da kullanarak ancak bir taraftan da suçlayarak popülist liderin gücünü nasıl arttırdığını bilmemize rağmen şaşırarak okuyoruz. Kendini halkla bir tutan popülist liderin aynı zamanda halkla arasına Çin seddi gibi bir ayrımı profesyonelce inşa etmesini tarihsel örneklerle takip ediyoruz.

Kitabın dili, rahat okunabilir olarak tanımlanamaz, ancak bir miktar felsefi literatüre dahil olmuş okuyucular için hızla akıcılığa kavuşuyor.

Popülizmin Küresel Yükselişi — Performans, Siyasi Üslup ve Temsil

Benjamin Moffitt — (Çevirmen: Onur Özgür)

İletişim Yayınları, 1. Baskı, 2020

--

--

No responses yet